13 Ekim 2007 Cumartesi

ViP MODiFiYELER


VIP olarak döşenen, zırh giydirilen hafif ticariler 100 bin Euro’yu geçiyor.

İKİNCİ el piyasada, son derece lüks olarak döşenen ve fabrika çıkış fiyatlarının çok daha üzerinde fiyatlara satılan araçlara da rastlamak mümkün. Fabrika satış fiyatları bile 50-55 bin YTL’yi ancak bulan Mercedes Vito, Volkswagen Transporter gibi araçlar ile Renault Trafic, Opel Vivaro ve Hyundai Starex gibi hafif ticari sınıftaki araçlar, VIP olarak döşeniyor, modifiye ediliyor, bazen de zırhlı hale getiriliyor. Böylece araçların fiyatları, 100 bin Euro’yu geçen rakamlara çıkıyor.

OTOMOTİV sektörü gibi, VIP oto dizayncılar da sınır tanımıyor. Araçlar artık oto dizayncılar tarafından, fabrika çıkışlarının ardından bambaşka görünümlere büründürülüyor. İsteyen araç sahipleri, araçlarının içini filmlerde görmeye alışık olduğumuz türden lüks dekorasyon malzemeleri ve teknolojik malzemelerle donatıyor.

FİLM YILDIZI OLDULAR

Oto dizayn firmaları, araçları talep halinde zırhlı savaş araçları seviyesinde mukavemete sahip hale de getirebiliyor. Sıfırlarının fiyatları en çok 50-55 bin YTL olan Volkswagen Transporter’lar, en çok dizayn edilen hafif ticarilerin başında geliyor. İnsanlar, filmlerde gördükleri araçların aynısını yaptırabilmek için onbinlerce YTL masraflar yaptırıyor.

Bambaşka görünüme bürünen, son teknoloji ile donatılan araçlar da ikinci elde 100 bin Euro’yu geçiyor, hatta bir örnekte olduğu gibi 110 bin Euro’ya (yaklaşık 193 bin YTL) kadar çıkıyor. VW Transporter marka bir hafif ticari araç, zırhlı hale getirilip, 110 bin Euro’dan satışa sunuldu. Klimalı, modifiyeli, deri koltuklu, AK-47 Kalaşnikof marka mermiye bile mukavemeti olduğu söylenen araçta zırh çeliği kullanıldığı belirtiliyor.

İÇLERİNDE YOK YOK

VIP olarak dizayn edilen bir başka VW Transporter, 95 bin Euro’ya, bir diğeri ise 100 bin dolara satılıyor. 2006 model ve 13 bin kilometredeki bir başka VW Transporter ise aslında bir dizi yıldızı... Bu araç da dizayn edilmiş ve 87 bin YTL isteniyor. Önceki yıl Kanal D’de yayımlanan Kurtlar Vadisi dizisinde, Polat Alemdar’ın kullandığı Transporter olduğu belirtilen araç 2500 cc silindir hacminde ve dizel. Triptronik viteşli araçta, telefon-bleutooth, TV-navigasyon, CD çalar var. Modifiye edilen bu araç da zırhlı. Uydu alıcısı, bilgisayar oyunu, özel müzik sistemi, DVD playeri, geri görüş kamerası olan araçta buzdolabı ve elektrikli masajlı koltuklar da var. VIP dizaynlı, ancak daha az malzeme kullanılan bazı VW’lerse 35-36 bin YTL’den de alınabiliyor. İkinci el otomobil piyasasındaki hafif ticari Opel’lerden Vivaro’nun 2004, 2005 ve 2006 modelleri, 22 bin YTL’den başlıyor. Vivaro’lar 30 bin YTL sınırını geçebiliyor.

Hafif ticariler içinde Renault Trafic’lerin 2004-2006 modellerine de 23 bin YTL ile 32-33 bin YTL arasında fiyatlar talep ediliyor. Mercedes’in Vito’ları da VİP olarak dizayn edilen modeller içinde yer alıyor. Vito’ların VIP dizaynlı modelleri, ikinci elde 87 bin YTL’ye kadar çıkıyor. Örneğin, 2007 model, VIP dizaynlı Vito 115 CDI için 87 bin YTL istendi. Vito 111 CDI’lar 49-51 bin YTL gibi fiyatlara bulunabiliyor. Full aksesuarlı Vito 115’ler de 45-47 bin Euro’ya kadar çıkabiliyor.

VIP olarak dizayn eden firmaların sayıları artarken, bazı markaların trafikteki modelleri VIP dizayn için daha çok tercih ediliyor. Oto dizayn sektöründe önde gelen firmalardan Okçu ve Ertex, araçları bambaşka görüntüye kavuşturuyor.

Hiç yorum yok:

Destekler