13 Ekim 2007 Cumartesi

YAZ MODiFiYESi


Modifiye firmaları, yaz şartlarına göre araçlarına sıra dışı değişiklik yaptırmak isteyen otomobil sahiplerinin taleplerine cevap vermeye çalışıyor.

Otomobillerinde konforu artırmak isteyen araç sahipleri, özellikle yaz aylarının ilk günlerinde modifiye firmalarına başvuruda bulunuyorlar. Adeta araçlarına yaz bakımı yaptıran sürücüler, dış görünümünden motor gücüne, egzoz sisteminden fren disklerine kadar birçok aksam ve aparatları değiştiriyor.

Araçlarının içine buzdolabı taktırıp koltuk döşemelerini yenilettiren, klimalarını değiştiren, tavanı açtırarak sunroof taktıran, güneş ışınlarının etkisini azaltmak için camlarını filtre ile kaplatan otomobil sahipleri, bu işlemlerin karşılığında, kullanılan malzemenin kalitesine göre 3-5 bin YTL arasında harcama yapıyorlar.

Sürücüler, sadece bu işlemle sınırlı kalmayarak, araçlarının performansını yükselmesi için motor manifoltları, egzoz sistemi, enjeksiyon çipleri ve hava filtrelerinde değişiklik yaptırıp, fren diskleri, helezon kitleri ve kamlarda değişiklikle yol tutuş güvenliğinin artmasını sağlıyorlar.

Modifiye firması işletmecileri, bugünlerde araçlarında değişiklik yaptırmak isteyen araç sahiplerinin taleplerine cevap vermekte zorlandıklarını belirtirken, en fazla talebin buzdolabı, sunroof ve cam filtresine geldiğini vurguluyor ve değişikliklerin, usta ve bilinçli kişilerce uygulanması gerektiği konusunda da uyarılarda bulunuyorlar.

Modifiyenin sınır tanımadığını belirten Adana'da faaliyet gösteren bir firmanın yetkilisi Emin Taştepe, otomobillerinde gerek iç, gerekse dış görünümüne önem veren çok sayıda sürücü olduğunu söyledi.

Bazı araç sürücüleri için modifiyenin bir tutku haline dönüştüğünü belirten Taştepe, “İlgi fazlalaşınca, modifiye işi yapan firma sayısı da haliyle arttı. Yaklaşık 15 yıl önce Türkiye genelinde bu tür işler yapılmazken, günümüzde ismini kıtalar ötesine duyuran bile oldu” dedi.

Taştepe, Murat 124 ve Murat 131 marka gibi otomobillerde bile modifiye yaptırmak isteyenlerin olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “Yaklaşık bin 500 YTL'ye bu tür otomobilleri alanlar, 10 bin YTL'nin üzerinde para harcayarak kendi zevklerine göre modifiye yaptırabiliyor. Yine lüks otomobiller ile ciplerde de kabin ve karoserde bir takım değişiklikler yapılarak, yukarı doğru ve ters açılar kapılar ile motifli çamurluk ve motor kaputlar monte edilerek araçlara çılgın görünüm kazandırılıyor. Bu işlemler, bükme ve pres gibi herhangi bir alet kullanılmadan, çekiç ile farklı şekiller verilerek yapılıyor.”

Modifiyenin yaşam kalitesini, konforu artırmak isteyen kişilerin tutkusu olduğunu dile getiren Taştepe, “Aracında bunaltıcı yaz aylarında buz gibi içecek içmek, doğanın serinliğini sunroof ile aracına yaymak isteyenlerin sayısı arttıkça bizim de iş yoğunluğumuz artıyor” dedi.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

tuning and modifiye teşekkürler çok yararlı bilgi

Destekler